NY TILL YOGA?
Här kommer några tips inför din första klass.
Längre ner på sidan finner du också svaren på vanligt förekommande frågor.
KOM I GOD TID
Många elever värdesätter nästa tiden före klassens början lika mycket som själva klassen. Ta till vara på stunden och kom i god tid till din bokade klass, gärna 15 minuter eller mer. Detta ger dig tid att landa på mattan och njuta av lugnet i vår vackra studio.
MJUKA KLÄDER
Dragkedjor och bh-hyskor kan vara obekvämt och skava vid liggande positioner. Ta på dig någonting mjukt och skönt. Vi rekommenderar även en tjockare tröja som kan vara skön att ta på sig inför avslappningen (savasana).
NERVÖS NYBÖRJARE?
Vi har alla varit nybörjare :) Det kan kännas nervöst att gå på klass, vad ska man förvänta sig? Vilka förväntningar finns på mig? Tankar om perfekta instagrampositioner kan snurra i huvudet. Men du, släpp det där! Det finns inte något krav på prestation, eller förväntningar att du ska vara "vig" eller "stark". Och du lyssnar alltid in din egen kropp och vad den behöver. Yoga är för alla, oavsett kropp, ålder och flexibilitet.
Kom till klassen med ett öppet sinne och njut av känslan av att stunden är för dig. Ha kul - Yoga är fantastiskt roligt! Har du frågor och funderingar så prata med din lärare. Vi finns här för att ge dig en yogaupplevelse efter dina förutsättningar.
MATTA OCH BLOCK
Det är skönt att ha en egen yogamatta att rulla ut. Även ett yogablock är en bra investering. Men har du inte haft möjlighet att skaffa dessa så är det inga problem! Det finns en djungel av mattor och blocks på marknaden och det kan alltid vara kul att testa lite olika innan man väljer sin favorit. I studion har vi fina korkblock och miljövänliga mattor i gummi till utlån. Väljer du att låna så kom ihåg att rengöra dessa noga efter avslutad klass. Rengöringsmedel finns i studion.
MAT & DRYCK
För din egen komfort, undvik att yoga precis efter en stor måltid, låt det gärna gå ett par timmar. Behöver du fylla på med energi innan klassen, ät något mindre. Undvik också att dricka under själva klassen, eftersom det kan kyla ner kroppen. Att dricka är såklart viktigt, så drick gärna efteråt. Vi serverar alltid nybryggt te som står redo för dig att avnjuta efter avslutad klass.
VANLIGA FRÅGOR
JAG ÄR STEL SOM ETT KYLSKÅP, ÄR YOGA VERKLIGEN NÅGOT FÖR MIG?
En vanlig orsak till att aldrig testa yoga är tanken att man är för stel. Men det är just detta som är en stor anledning till att börja. Du kommer bli hänförd över hur fort det faktiskt går att bli lite mjukare i kroppen. I dagens samhälle sitter vi generellt väldigt mycket framåtlutande. Vid datorn, med telefonen i handen, uppkrupna i soffan. Få tillfällen inbjuder till en bakåtböjning. Med yogans hjälp får du utforska och hitta vägen från känslan av kylskåp till en mjukare och rörligare kropp.
För stelhet, spändhet och värk i kroppen kan yoga vara väldigt välgörande genom att det stärker musklerna och uthålligheten, ökar blodcirkulationen, hjälper till att smörja kroppens leder och skonsamt stretchar muskler och bindväv.
Och du lyssnar alltid in din egen kropp och vad den behöver. Det finns inte något krav på prestation, eller på att vara "lika vig" eller "lika stark" som personen bredvid. Vi guidar med tips och på modifieringar och guidar hur du använder block eller bolster för att göra positionerna tillgängliga för dig.
VARFÖR YOGA?
Det finns väldigt många olika anledningar till varför man yogar. Många ser det som sin fysiska träning, ett sätt att bygga styrka och flexibilitet. Andra yogar för att komma ner i varv och hitta lugnet vardagen. De flesta uppskattar yogans kombinerade effekter på både kroppen och sinnet. För en del leder yogan till ökad mental träning och självutveckling och för andra till ett djupare spirituellt sökande. Det fina är att oavsett anledning till din yogapraktik så har yogan så otroligt många positiva effekter.
En del av oss är stillasittande i arbetet och vardagen, andra har ett jobb med monotona rörelser eller en arbetsplats där man står och går mycket på hårda golv och upplever spänningar och värk i nacke och rygg som följd. Är vi stressade eller nedstämda, spänner vi ofta nacke, axlar och käkar. För stelhet, spändhet och värk i kroppen kan yoga vara väldigt välgörande genom att det stärker musklerna och uthålligheten, ökar blodcirkulationen, hjälper till att smörja kroppens leder och skonsamt stretchar muskler och bindväv.
Yoga kan också hjälpa till att hantera ångest eller depressiva symtom i samband med livets utmaningar. Yoga är så klart inte en ersättning för medicinsk eller professionell läkarvård vid mycket allvarliga hälsoproblem, men flera forskningsstudier visar bland annat att regelbunden lugn yoga och meditation lindrar och hjälper vid utmattningssyndrom.
Regelbunden utövande av yoga har också visat sig lindra klimakteriesymptom. En primär aspekt av att utöva yoga när du befinner dig i klimakteriet är att det minskar just stressen och studier har visat att det förbättrar sömnen.
ÄR DET INTE STOR RISK ATT SKADA SIG?
Detta är en vanlig missuppfattning. Yoga handlar mycket om att känna in och respektera kroppens behov och begränsningar. Risken för skada finns i utövande av all fysik aktivitet när du överskrider dina begränsningar och inte lyssnar på kroppen. På det sättet har yogan en stor fördel eftersom du i yogan tränar medvetenhet och inkänning av kroppens signaler. Utövandet av yoga asanas, den fysiska delen av yogan, innebär inte en högre skaderisk än i andra träningsformen, snarar lägre.
Har du en akut eller känd äldre skada som är under behandling bör du såklart rådgöra med din behandlande terapeut först om det är några övningar eller positioner du bör undvika eller vänta med. Det är också bra att nämna det för din yogalärare innan passet. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.